Fictie

Soms zijn in fictie verpakte problemen beter te vatten.
De meeste mensen kennen mij – sinds1991- als de auteur van SPH studieboeken. Er zijn echter ook veel mensen die mijn literaire debuut ‘Gek ben jezelf’ (1996 uitgeverij L.J.Veen- Amsterdam) kochten of leenden uit de bibliotheek.
Het boek bevat acht korte verhalen over de avonturen van Marianne; een sociotherapeute/groepsleider. Zij werkte tussen 1971 en 1986 met respectievelijk dementerende oudjes, psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten met een psychiatrische stoornis, moeilijk opvoedbare kinderen en hun soms nog gekkere ouders en volwassen gedetineerden.
Hoewel het boek meteen in de grote boekhandels zichtbaar te vinden was en ik verscheidene malen op de radio- o.a. in De Avonden van de V.P.R.O. ben geïnterviewd, bleef het helaas bij een eerste druk. Waarschijnlijk omdat het boek niet in de grotere bladen werd gerecenseerd. En dan verdwijnt het in de stroom van nieuwe boeken van een volgend seizoen.
Naast het schrijven van studiemateriaal voor de SPH student, bleef ik echter fictie schrijven.

” Gek ben je zelf. ‘- korte verhalen bundel uitgegeven in spetember 1996 bij
Uitgeverij L.J.Veen. Copy-right is sinds eind 2010 weer bij mij. Daarom heb ik alle verhalen opnieuw op mijn website/blog gepubliceerd, met ingang van 21 januari 2011. Ben benieuwd naar uw reactie!

Groen pluche– (roman; nog niet uitgegeven).
‘Groen pluche’ vertelt vanuit de optiek van vier personages uit één gezin, hoe trauma’s uit het verleden het hier en nu van alle betrokkenen grondig kunnen beïnvloeden.

Jaap Weemoed, man van Maria, vader van Anna, Frits en Felix, wordt op een avond dood in zijn bed gevonden. Wat tot zijn dood heeft geleid en wie uiteindelijk de zuurstoftoevoer heeft afgesloten wordt gaandeweg duidelijk. Anna, Maria, Frits en Jaap Weemoed vertellen in Groen pluche ieder hun kant van het verhaal. Hun ervaringen met elkaar en andere familieleden in verleden en heden en de consequenties die dat voor ieder van hen in het heden heeft. Slachtoffers en daders wisselen regelmatig van rol. Niets is wat het lijkt. Iedereen heeft een motief om Jaap Weemoed te doden. Inclusief hijzelf!

Eva Replica –( roman; nog niet uitgegeven).
Gaat over een jonge archeologe, Eva, die worstelt met haar in dementie verdwijnende moeder en wordt mishandeld door haar man. Ze haat zichzelf omdat ze te zwak is om haar man te verlaten. Intussen werkt ze -aanvankelijk in het geheim – aan een spectaculaire opgraving en ontdekt ze in een doos vol foto’s van haar moeder een foto van haarzelf als baby, op de arm van een voor haar onbekende man. Aanleiding om op zoek te gaan naar haar biologische vader, die ze nooit heeft gekend.

Trillingsgevaar (2001) kort verhaal.

Voor dit verhaal liet ik mij  inspireren door verontrustende krantenberichten enkele jaren geleden over mensen die vanaf viaducten stenen of tegels naar rijdende auto’s  gooiden. Ik snapte destijds niet hoe iemand zoiets kon doen en schreef een verhaal over een mogelijk motief.

Ook dit verhaal zal binnen afzienbare tijd via mijn webblog te lezen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.